Chuť svého oblíbeného espressa si tedy nyní budete moci užít i u sebe doma zmáčknutím jednoho tlačítka. Můžete se těšit na tradiční chuť našeho Horizontu. Připomíná mléčnou čokoládu, zralé ovoce a smetanu. Kapsle jsou kompatibilní se všemi kávovary Nespresso Original.
Vyrobit kávovou kapsli není žádná legrace. Posledních několik měsíců jsme si měnili s vzorky s našimi partnery, kteří pro nás kapsle plní. Při procesu výroby je klíčové především mletí – je nutné zaručit, že káva bude namletá dostatečně jemně, ale přitom rovnoměrně, aby se káva správně extrahovala. Postupně jsme řešili gramáž i přesnou hrubost mletí, abychom zaručili, že si vždy doma užijete Horizont v nejvyšší kvalitě. I z tohoto důvodu jsme se prozatím rozhodli pro plastovou variantu kapslí s hliníkovým uzávěrem. Samozřejmě jsme testovali i různé varianty rozložitelných kapslí, ale vždy jsme ztroskotali na trvanlivosti. Kvůli tomu, že kapsle není hermeticky uzavřená, unikají z ní pomalu aromatické látky. Výsledná káva pak může působit vyčpěle a chybí ji crema a tělo. I po spuštění ale nadále pracujeme na hledání kompostovatelné varianty, která by splňovala naše nároky na kvalitu.
Samotná káva je stejná jako v našem espressu Horizont. Pochází z Brazílie od našich spřátelených farmářů bratrů Andrade.
Kávová historie rodiny Andrade sahá až do roku 1901. Praprarodiče stávajících náčelníků založili farmu Capim Branco v regionu Carmo do Paranaíba ve státě Minas Gerais. Vybudovali rozsáhlou infrastrukturu schopnou produkovat enormní množství kávy. Jejich dětem se ale tento styl pěstování příliš nezamlouval. V 70. letech se rozhodli proměnit fungování farmy a namísto nadměrných objemů raději pěstovat vysoce kvalitní kávy. Využili přirozeného potenciálu prostředí jejich farmy. Leží v nadmořské výšce mezi 1100 a 1200 m n.m., což v dané lokalitě zaručuje perfektní balanc mezi obdobími sucha a deště.
Na počátku devadesátých let se připojili ke skupině dalších progresivních producentů a stali se spoluzakladateli Brazilské asociace výběrové kávy. Tato asociace zastřešuje všechny producenty výběrové kávy a v začátcích jim značně dopomohla se změnou a rozvojem produkce.
Dnes patří k nejprogresivnější a nejúspěšnějším farmářům v Brazílii. O tom jsme se přesvědčili sami při naší loňské návštěvě. Krom výběru káv do naší produkce jsme se při návštěvě věnovali i všem inovacím, které bratři Andrade na farmě implementují. Třešně sbírají speciální kombajny, které jsou upraveny tak, aby neničily opečovávané kávovníky. Všechny nasbírané třešně prochází optickou třídičkou, která oddělí nezralé třešně, defekty nebo větvičky. Největší inovace probíhají na poli zpracování. Na farmě mají chlazené místnosti nebo bioreaktor na kontrolované experimenty s fermentací.
Příprava kávy z kapslí je samozřejmě jednoduchá, ale i tak je dobré dát si pozor na pár důležitých věcí. Hlavní informací je, že naše kapsle jsou kompatibilní výhradně s kávovary na kapsle Nespresso ®.
Stejně jako u ostatních metod přípravy je dobré si dát pozor na vodu. Kohoutková voda nemusí mít ideální parametry, což se podepíše na výsledné chuti. Vodu na přípravu kávy je tedy dobré vždy filtrovat nebo používat balenou.
Co se nastavení týče, vždy doporučujeme připravovat kávu s nižším výsledným objemem. Tento objem lze na většině kávovarů nastavit, ale nemusí být vždy naprosto přesný. Z našeho testování se osvědčilo připravovat kávu jako espresso s objemem zhruba 25 ml. Pokud máte raději slabší kávu nebo americano, doporučujeme espresso jako v kavárně doředit horkou vodou zvlášť.
Kávové kapsle zakopupíte na e-shopu zde: https://www.nordbeans.cz/cs/kavove-kapsle-198/
A to je vše – příprava kapslí je zkrátka hračka a věříme, že vám zpříjemní každý den!