Výběrovou kávu milujeme a velmi nás těší, že se se z ní postupně stává nový standard. Někdy se ale setkáváme s tím, že působí složitě a náročně na přípravu. Ačkoliv v domácích podmínkách se to dá hravě zvládnout, někdy se zkrátka stane, že se dostanete do situace, kdy se musíte smířit s nedobrou kávou.
Proto jsme dlouho přemýšleli, jakým způsobem sdílet radost z šálku skvělé kávy s kýmkoliv, kdekoliv a kdykoliv. Nadchl nás start-up Revolución Lab, který pro nás vyrobil výběrovou rozpustnou kávu. Díky jejich jedinečnému technologickému postupu si káva udrží maximum svých původních senzorických kvalit a aromat. Zážitek z výběrové kávy si tak nyní opravdu můžete sbalit kamkoliv.
Jak se vyrábí?
Samotný princip výroby není příliš složitý. Ale provést ho správně tak, aby si káva skutečně zachovala svůj charakter a kvality, to už chce opravdu kumšt. Zakladateli start-upu Revolución Lab, Bronislavu Pražákovi, to zabralo přes dva roky práce ve výzkumné laboratoři. Výsledek ale opravdu stojí za to.
Nejprve si v pražírně vybereme kávu, kterou bychom touto formou chtěli představit. Pro začátek jsme vybrali kávy, které většina z vás dobře zná, abyste si dokázali udělat představu o tom, jak minimální je chuťový rozdíl mezi klasickou formou přípravy a instantní podobou.
Následně si kávu přebere Revoución Lab a začne s výrobou. Nejdřív kávu namelou a vyextrahují z ní silný, čistý koncentrát, uzpůsobený pro další zpracování. Pro zachování maximálního chuťového zážitku se extrahuje z poměrově vyššího množství kávy. Následně extrakt v laboratorním prostředí lyofilizují, díky čemuž zajistí zachování těžce získaných chuťových vlastností. Právě tento způsob sušení za pomoci nízkého tlaku a teploty představuje hlavní technologický rozdíl proti komerčním značkám. Samotný proces lyofilizace v tomto případě trvá desítky hodin, což ovlivňuje i výrobní náklady. Výsledný vysušený prášek hermeticky balí do bariérové fólie, která zajistí dlouhodobé uchování kávy. Díky tomu si ji můžete užívat mnohem déle bez starostí z data pražení.
Příprava
Pro vás příprava nepředstavuje žádný problém. Stačí obsah sáčku vysypat do šálku a zalít 200 ml teplé vody. Pak už si jen vychutnáte zážitek ze skvělé kávy!
A jakou máme?
Jak už jsme zmiňovali, pro začátek jsme zvolili dva z našich nejznámějších produktů – Rozpustnou à la Horizont a vánoční kávu Rodolfo.
Káva Rozpustná vychází z našeho stabilního espressa Horizont a měla by úplně stejně nabídnout dlouhodobě dostupný, stabilní chuťový zážitek. Káva pochází od našich brazilských partnerů Andrade, které jsme v letošní sezoně sami navštívili. Je báječné sledovat, jaký důraz kladou na kvalitu i v měřítku brazilské produkce. Můžete se těšit na plnou sladkou chuť, která vám připomene čokoládu, smetanu a zralé ovoce.
Rodolfo oproti tomu nabízí trochu odvážnější šálek, za který vděčíme především naturálnímu zpracování. O to se postaral náš dobrý přítel a světová špička ve zpracování Rodolfo Ruffatti Batlle z El Salvadoru. Tato káva má nádherné ovocné aroma a v chuti připomíná čokoládu, višně a mandarinky.
Závěrem bychom rádi řekli, že rozumíme prvotním rozpakům ohledně tohoto produktu, ale sami jsme si ho napříč firmou zamilovali a každý jsme si pro něj našli vlastní místo, kdy nám usnadňuje a hlavně zpříjemňuje den. Moc doufáme, že s námi tuto radost budete sdílet.
Váš tým NORDBEANS!