První část výpravy ve složení Kubík a Benjí vyrazila na cestu už v úterý ráno. Kubík nás jel do Milána reprezentovat na světový šampionát kategorie Coffee in Good Spirits a vzhledem k množství vybavení a propriet bylo nutné zvolit pozemní formu dopravy. Ve středu se navíc musel zúčastnit orientační schůzky pro soutěžící, během které se také poprvé podíval, jak vypadá samotné pódium – na fotkách a videích vypadá o poznání menší (poznámka soutěžícího).
Druhá část ve složení Karel, Martin, Vendy a Jaromír vyrazila letadlem ve středu a všichni jsme se radostně setkali večer v "La Casa de Nordbeani", kde už Kubík pilně trénoval.
Ve čtvrtek jsme hned ráno zamířili na lokaci festivalu. Kubíka čekalo úvodní kolo kvalifikace v podobě Spirit Bar a zbytek výpravy čekala první setkání s partnery. Zároveň nás kolem 10:00 čekal Kubíkům trénink, během kterého jsme naposledy přechutnali soutěžní drinky, abychom si definitivně odklepli senzorický popis. Kubíka s Benjím jsme následně nechali v klidu připravovat a zbytek z nás si společně prošel celý festival, abychom se zorientovali a prohlídli si nejzásadnější novinky na trhu s technologiemi.
Okolo 15:00 Kubíkovi začal jeho set-up time a my jsme se tedy přesunuli k první soutěžní lokaci. Měli jsme velkou radost, kolik lidí Kubíka přišlo podpořit – týmy Ambiente a Café Jen, naši partneři z importních společností, farmáři z Etiopie, El Salvadoru nebo exportér Markos Fischer, se kterým Kubík letos v lednu strávil dva měsíce v Guatemale. Za bujaré podpory fanoušků si Kubík vyrovnal stage a přivítal porotce. Pak už přišel okamžik, na který jsme všichni čekali – zvedlá paže, pohled do země, nádech, výdech a TIME! Kubík Spirit Bar zvládl téměř bez zaváhání, s časovou rezervou a grácií.
Po vystoupení jsme okamžitě mířili zpět na naši základnu. Kubík si rozbalil vybavení na svou semifinálovou prezentaci na hlavním pódiu a zbytek z nás se věnoval přechutnávání jeho soutěžních drinků. Následně jsme vyrazili na večeři se zástupci našich technologických partnerů z Victoria Arduino a Nuova Simonelli. Večer jsme zakončili v srdci čínské čtvrti, kde jsme si spolu s farmáři z latinské ameriky, pražiči z celé evropy a baristy z Ambiente užívali ikonické negroni.
Páteční ráno začalo opět s rozbřeskem. Kuba si ještě jednou projel svou rutinu, načež jsme veškeré vybavení sbalili a vyrazili zpět na festival. Soutěž ten den nabrala značné zpoždění, a tak jsme na Kubíkovo vystoupení netrpělivě čekali skoro dvě hodiny. Čekání se ale rozhodně vyplatilo – na Kubíkovi bylo vidět, že si čas na pódiu neskutečně užívá. Když 30 sekund před koncem s úsměvem na tváři poslal poděkování domů, všem nám spadl kámen ze srdce. S klidem jemu vlastním ukončil vystoupení s časovou rezervou přesně tak, jak jsme to plánovali.
Po vystoupení jsme už pouze čekali na vyhlášení šesti finalistů. Mezi ty s Kubík bohužel nedostal, ale i tak děkujeme za parádní výkon. Soutěžní postřehy a detaily vám přineseme v separátním blogu zase příště.
Poslední den už jsme se na festival příliš nehrnuli. Dopoledne jsme splnili přání náčelníku Karlovi návštěvou Starbucks Reserve a procházkou po centru, načež jsme zamířili zpět na festival, kde probíhala finálová klání. Také jsme přebírali stánek našich partnerů z The Coffee Quest, na kterém jsme připravovali naši kávu Cocondo Orgánico a prezentovali náš společný Transparency Project. Soutěž byla opět posunutá, takže na vyhlášení zůstal jen Kubík, který čekal na následný debriefing s porotci.
Večer jsme si konečně užili první poklidnou italskou večeři, kterou jsme zakončili posledním Birra Ichnusa, načež jsme všichni padli vyčerpáním. Druhý den ráno jsme se opět rozdělili a první část výpravy vyrazili autem na cestu do Liberce. Zbytek z nás si ještě udělal výlet do vyhlášené kavárny, ze které jsme zamířili na letiště, čímž jsme definitivně ukončili naše milánské dobrodružství.
Děkujeme za váš čas a my už se těšíme na další ročník!