Rodolfo Ruffatti Batlle patří k předním světovým kapacitám v oblasti pěstování a zpracování kávy. Pro nás je ale především letitý přítel, se kterým nás pojí řada vzpomínek na vzájemné návštěvy a nejlepší kávy z El Salvadoru, které jsme ochutnali.
Jsme moc pyšní, že jsme součástí Rodolfova projektu Coffee School Project, skrze který pronajímá opuštěné farmy ve svém regionu a učí na nich budoucí generaci farmářů produkovat kávu. Celý projekt má zázemí na farmě Esquipulas, kde je také hlavní zpracovatelský závod. Na farmě pěstují hlavně odrůdu Red Bourbon. Esquipulas je Rodolfova druhá farma, která leží v nižší nadmořské výšce. Proto se zde více soustředí na různé organické metody, jak čelit škůdcům a vyšším teplotám. Zkušenosti z této farmy dále sdílí s mladými farmáři z okolí.
Po nasbírání jsou třešně zpracovány metodou natural. Díky tomu se můžete těšit na velmi sladkou kávu, která v aromatu připomíná višně, ale chuti dominuje čokoláda se smetanou.
Hmotnost
Detaily
Řadu Nový Standard si zamilujete, pokud hledáte stabilní, sladkou kávu s plnou chutí – ať už na espresso, do moka konvičky nebo na překapávanou kávu.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Nový standard
- Příprava Espresso, Moka konvička, Frenchpress, Batch brew, Automatický kávovar
- Chuť Sladká, Ovocná, Čokoládová
- Charakteristika Čokoláda – Smetana – Višně
- Intenzita těla
Střední
- Intenzita kyselosti
Střední
- Farmář Rodolfo Ruffatti Batlle
- Zpracování Naturální
- Odrůda Red Bourbon
- Původ El Salvador
- Lokalita Chalchuapa, Santa Ana
- Farma Finca Esquipulas
- Nadm. výška 1500 m n.m.
- Spolupráce od roku 2018
- Stupeň pražení Střední - Nový Standard
- Značka Nordbeans
Příprava
Příprava
- Káva 16 g
- Voda 45 ml
- Poměr 1:2,8
- Čas 26 sec
- RADA:
Kávu vždy uchovávejte zavřenou v původním obalu, aby zrno nedegradovalo.
1. Odvažte si doporučenou dávku.
2. Namletou kávu rovnoměrně stlačte tamperem.
3. Na váze kontrolujte správný objem vytékajícího espressa.
4. Dle rychlosti extrakce upravte hrubost mletí (čím jemněji je káva namletá, tím delší bude čas extrakce).
Tip našeho baristy
Kávu na espresso používejte vždy dobře nastařenou. Nejlépe mezi 2-4. týdnem od pražení. Doporučujeme používat kvalitní, filtrovanou nebo alespoň balenou vodu. Po stlačení kávy tamperem si dejte pozor na nárazy pákou. Praskliny v puku se mění v kanály, které vedou k podextrahovanému espressu.
Farma
Esquipulas
El Salvador
„Jsem hrdý na to, že mohu pokračovat v odkazu naší rodiny. Pěstování kávy se věnujeme od počátku 30. let 20. století, kdy můj pradědeček přišel z Turína v Itálii. Dnes o Fincu El Salvador a Fincu Esquipulas pečuji já. Oběma se snažím zajistit udržitelnou budoucnost, aby i další generace mohly pokračovat v rodinném odkazu."
Rodolfo Ruffatti Batlle
Farmář, producent, exportér a přítel
Lokalita
Farma se nachází na svazích sopky Santa Ana, nejvyššího vulkánu v El Salvadoru s nadmořskou výškou 2 381 metrů. Tato oblast je známá svým ideálním klimatem pro pěstování kávy. Díky vyváženému poměru vlhkého a suchého období s vulkanickým podložím se zde kávovníkům odjakživa skvěle daří.
Zpracování
Káva z farmy Esquipulas je zpracovávána tradiční metodou natural, která výrazně přispívá k jejímu bohatému a komplexnímu chuťovému profilu. Tento proces začíná pečlivým výběrem kávových třešní, které jsou následně sušeny na slunci. Tento postup umožňuje zrnkům absorbovat cukry z dužiny, což přidává výsledné kávě sladkost a ovocný charakter.
Charakter
Káva vás okouzlí svou výjimečně sladkou chutí, která je výsledkem pečlivého zpracování metodou natural. Ve vůni dominují tóny višní, které přinášejí svěží ovocný zážitek. Tyto ovocné nuance vytvářejí jedinečný kontrast k bohatým tónům čokolády, které jsou harmonicky sladěny s jemným smetanovým tělem.
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!