Káva z malé farmy, kde se tradice pěstování spojuje s moderním přístupem ke zpracování. Radek při poslední cestě do Keni ochutnal několik čerstvých vzorků od našich partnerů, aby ty nejlepší kávy dovezl k nám do Liberce. Kiamacora je jednou z nich. Pečlivě vybraná káva, která vás přenese do srdce regionu Kiambu.
Káva z farmy Kiamacora je výjimečným odrazem keňského terroiru. Farmář Daniel Kimani Ngumi pečuje o svou půdu s respektem k přírodě a díky tomu pěstuje kávu, která vyniká svou čistotou a komplexností. Tato promytá směs odrůd SL28 a Ruiru 11 přináší ovocnou chuť s jemnou aciditou a dlouhou dochutí. Pěstována v srdci regionu Kiambu, kde hluboké červené sopečné půdy dodávají kávě její charakteristické vlastnosti.
Hmotnost
Detaily
Kávy Nordbeans potěší především fanoušky moderních, světle pražených káv s ovocnou chutí. Rozdělujeme je pražením na kávy na espresso a na přípravu filtrované kávy.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Nordbeans
- Příprava Filtr, Aeropress, Frenchpress, Chemex, Batch brew
- Chuť Sladká, Kyselá, Ovocná
- Charakteristika Meruňky – Bílý čaj – Citrusy
- Intenzita těla
Střední
- Intenzita kyselosti
Vysoká
- Farmář Daniel Kimani Ngumi
- Zpracování Promyté
- Odrůda SL28, Ruiru 11
- Původ Keňa
- Lokalita Kiambu
- Farma Kiamacora
- Nadm. výška 1750 m n.m.
- Složení Pražená zrnková káva
- Stupeň pražení Světlé - Nordbeans
-
Výrobce / Dodavatel
Nordbeans
Výrobce
NORDBEANS s.r.o.
Nákladní 431, 460 07 Liberec, Czech Republic
info@nordbeans.cz
www.nordbeans.cz (všechny produkty)
Příprava
Příprava
- Káva 15 g
- Voda 250 ml
- Teplota 96 °C
- Čas 3:00 mn
- Meleme spíše na hrubo: 24 clicků na Timemore Chestnut, 7,5 na Fellow Opus nebo 8,5 na EK43.
- Káva 15 g
- Voda 250 ml
- Teplota 96 °C
- Čas 3:00 mn
- Kávu meleme na střední hrubost. 20 clicků na Comandante, 7,5 na Ditting 807 LS, 6 na EK43.
Tip našeho baristy
Pro přípravu doporučujeme používat filtrovanou vodu, váhu a čerstvě namletou kávu. Na přípravu filtrované kávy v Nordbeans používáme April brewer s padnoucími filtry. Pomáhají nám lehce docílit rovnoměrné extrakce, plné chuti a vysoké sladkosti.
Farma
Kiambu
Keňa




Daniel Kimani Ngumi
Daniel patří mezi progresivní farmáře, kteří hledají způsoby, jak zlepšit svou produkci. Aktivně se vzdělává v oblasti správné zemědělské praxe, včetně hnojení, prořezávání a poradenství v oblasti renovace, což mu pomáhá udržovat jeho malou farmu v optimálním stavu. Díky spolupráci se společností Sucafina se mu podařilo zvýšit výnosy i kvalitu sklizně, a jeho káva si tak našla cestu k pražírnám, které oceňují pečlivou práci farmářů a důraz na detail.
Výběr kávy
Kiamacora patří mezi tzv. small estates, tedy malé farmy, které byly v Keni dlouho přehlížené. Většina farmářů této velikosti neměla vlastní zpracovatelské zařízení a musela své kávové třešně posílat do centrálních promývacích stanic, kde se jejich produkce kombinovala s jinou produkcí z jejich regionu. Daniel však vlastní malý mokrý mlýn, díky kterému je zajištěna plná sledovatelnost produkce a neustálá kontrola ad kvalitou výsledné kávy.
Farma
Farma se nachází v oblasti Kiambu, nedaleko Nairobi. Díky nadmořské výšce 1750 m. n. m. zde kávovníky rostou pomaleji, což umožňuje intenzivnější rozvoj chutí. Místní farmáři často využívají organická hnojiva místo agrochemikálií, čímž přispívají k udržitelnému pěstování.

Lokalita
Region Central je známý nejen pro kávu, ale i produkci čaje a mléka. Přestože leží v těsné blízkosti hlavního města, stále zde převažuje zemědělství. Úrodné červené sopečné půdy bohaté na organické látky poskytují ideální podmínky pro pěstování kvalitní kávy. Farmáři však čelí také výzvám, jako jsou škůdci, choroby a vysoké náklady na pěstování. To vede některé z nich k prodeji půdy developerům, kteří rozšiřují městskou zástavbu.

Zpracování
Promytá metoda zpracování umožňuje vyniknout čistému chuťovému profilu této kávy. Třešně se ručně sbírají a následně fermentují v nádržích po dobu 12–24 hodin. Poté se promývají v čisté vodě a namáčí na dalších 24 hodin. Sušení probíhá na afrických postelích, kde se zrna pravidelně obrací, aby bylo dosaženo rovnoměrného schnutí.

Charakter
Keňa Kiamacora vás zaujme svou svěžestí. V chuti dominují tóny černého rybízu a angreštu, doplněné náznaky citrusů. Jemná acidita dodává kávě živost, zatímco dlouhá medová dochuť přináší příjemnou sladkost. Harmonická vyváženost sladkosti a šťavnatosti dělá z této kávy jedinečný chuťový zážitek.
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!