Cesty za kávou
Zajímá vás, odkud pochází vaše káva?
Vždy jsme kladli důraz na to, abychom s vámi mohli sdílet příběhy lidí, kteří stojí za vaší kávou.
Proto pravidelně navštěvujeme naše producentské partnery a farmáře, abychom pochopili dynamiku jejich produkce a mohli vyprávět jejich příběh.
Díky tomu máme záruku, že vám vždy přivážíme ty nejzajímavější kávy, které se nám přímo na farmách podaří objevit.
Tyto cesty nás mnohokrát zavedly do nejzajímavějších koutů světa.
Přečtěte si, jak se káva ve světě pěstuje
Střední Amerika
Střední Amerika je pomyslnou součástí Severní Ameriky. Označujeme takto území sedmi nezávislých států – Mexika, Guatemaly, Belize, Hondurasu, Nikaragui, Kostariky a Panamy.
Celá oblast je z hlediska produkce kávy významná, jelikož každá země nabízí zcela odlišný potenciál kvality i podmínky pro pěstování. Honduras, Mexiko a Guatemala se řadí do desítky největších producentů kávy světa.
Ve Střední Americe se ale káva nepěstuje jen kvůli objemu. Například v Panamě se pěstují kávy, které v aukcích získávají rekordní bodové ohodnocení a draží se za astronomické částky.
Ve všech zemích se káva běžně pěstuje na malých farmách, které vede rodina s pár zaměstnanci, kdy si na sklizeň najímají sezonní pracovníky.
Jižní Amerika
Jižní Amerika se nejčastěji pojí s Brazílii, která je největším producentem kávy na světě. Kromě ní se ale na této části amerického kontinentu nachází mnoho dalších zajímavých pěstitelských zemí jako Kolumbie, Peru, Ekvádor, Bolívie nebo Venezuela.
Napříč Jižní Amerikou jsou znatelné velké kontrasty v podobě produkce. Na jedné straně jsou rozsáhlé farmy v brazilských nížinách, kde se káva pěstuje v řádcích a sklízí kombajny. Na druhé straně jsou malí producenti vysoko v kolumbijských nebo peruánských horách, kteří kávu sklízí ručně ve velmi strmých kopcích.
Afrika
Nejvýznamnější pěstitelskou částí kontinentu je východní Afrika, kde leží Etiopie a Uganda. Tyto dvě země se jako jediné v Africe řadí do první desítky nejvýznamnějších producentů kávy světa. Kromě nich se ve východní Africe z pěstitelských zemí nachází také Keňa, Rwanda, Burundi, Tanzánie a Madagaskar.
Káva se v Africe většinou pěstuje v rámci zemědělských družstev. Kvůli úrovni rozvoje jednotlivých zemí se zde zatím naplno nerozmohla intenzivní forma zemědělství, takže farmáři pěstují kávu na malých parcelách, které svou rozlohou mohou připomínat typickou českou zahrádku.
Třešně následně nosí k dalšímu zpracování do družstevního zpracovatelského závodu nebo výkupních stanic.
Kolébka kávovníků se nachází právě v této části Afriky, proto nabízí obrovský genetický potenciál pro křížení hybridních odrůd. Nejvýznamnější africkou pěstitelskou zemí je Etiopie, která se v žebříčku produkce řadí na 5. příčku.
Asie
Produkce kávy má v Asii nesmírně bohatou historii. Kávovník se z Etiopie rozšířil do celého světa právě skrze asijské země. Nejprve byl dovezen do Jemenu, kde se začal poprvé cíleně pěstovat, načež byly sazenice propašovány do Indie, odkud dále mířily do Indonésie, na ostrov Réunion a postupně i do zbytku dnešních pěstitelských zemí.
V dnešní době se do desítky nejvýznamnějších producentských zemí světa řadí hned tři země z Asie. Konkrétně se jedná o Vietnam, Indonésii a Indii. Většinu produkce ve všech těchto zemích tvoří levná robusta, která se pěstuje intenzivním způsobem pro zaplnění komoditního trhu.
Skutečně zajímavá je ale historická role a způsob pěstování kávy v Jemenu.
Střední Amerika
Střední Amerika je pomyslnou součástí Severní Ameriky. Označujeme takto území sedmi nezávislých států – Mexika, Guatemaly, Belize, Hondurasu, Nikaragui, Kostariky a Panamy.
Celá oblast je z hlediska produkce kávy významná, jelikož každá země nabízí zcela odlišný potenciál kvality i podmínky pro pěstování. Honduras, Mexiko a Guatemala se řadí do desítky největších producentů kávy světa.
Ve Střední Americe se ale káva nepěstuje jen kvůli objemu. Například v Panamě se pěstují kávy, které v aukcích získávají rekordní bodové ohodnocení a draží se za astronomické částky.
Ve všech zemích se káva běžně pěstuje na malých farmách, které vede rodina s pár zaměstnanci, kdy si na sklizeň najímají sezonní pracovníky.
Jižní Amerika
Jižní Amerika se nejčastěji pojí s Brazílii, která je největším producentem kávy na světě. Kromě ní se ale na této části amerického kontinentu nachází mnoho dalších zajímavých pěstitelských zemí jako Kolumbie, Peru, Ekvádor, Bolívie nebo Venezuela.
Napříč Jižní Amerikou jsou znatelné velké kontrasty v podobě produkce. Na jedné straně jsou rozsáhlé farmy v brazilských nížinách, kde se káva pěstuje v řádcích a sklízí kombajny. Na druhé straně jsou malí producenti vysoko v kolumbijských nebo peruánských horách, kteří kávu sklízí ručně ve velmi strmých kopcích.
Afrika
Nejvýznamnější pěstitelskou částí kontinentu je východní Afrika, kde leží Etiopie a Uganda. Tyto dvě země se jako jediné v Africe řadí do první desítky nejvýznamnějších producentů kávy světa. Kromě nich se ve východní Africe z pěstitelských zemí nachází také Keňa, Rwanda, Burundi, Tanzánie a Madagaskar.
Káva se v Africe většinou pěstuje v rámci zemědělských družstev. Kvůli úrovni rozvoje jednotlivých zemí se zde zatím naplno nerozmohla intenzivní forma zemědělství, takže farmáři pěstují kávu na malých parcelách, které svou rozlohou mohou připomínat typickou českou zahrádku.
Třešně následně nosí k dalšímu zpracování do družstevního zpracovatelského závodu nebo výkupních stanic.
Kolébka kávovníků se nachází právě v této části Afriky, proto nabízí obrovský genetický potenciál pro křížení hybridních odrůd. Nejvýznamnější africkou pěstitelskou zemí je Etiopie, která se v žebříčku produkce řadí na 5. příčku.
Asie
Produkce kávy má v Asii nesmírně bohatou historii. Kávovník se z Etiopie rozšířil do celého světa právě skrze asijské země. Nejprve byl dovezen do Jemenu, kde se začal poprvé cíleně pěstovat, načež byly sazenice propašovány do Indie, odkud dále mířily do Indonésie, na ostrov Réunion a postupně i do zbytku dnešních pěstitelských zemí.
V dnešní době se do desítky nejvýznamnějších producentských zemí světa řadí hned tři země z Asie. Konkrétně se jedná o Vietnam, Indonésii a Indii. Většinu produkce ve všech těchto zemích tvoří levná robusta, která se pěstuje intenzivním způsobem pro zaplnění komoditního trhu.
Skutečně zajímavá je ale historická role a způsob pěstování kávy v Jemenu.
Podívejte se na naše zážitky z cest
Kolumbie 2015
Naše první cesta za kávou, při které jsme objevili magickou Fincu Cocondo. Tuto kávu od té dobry představujeme každý rok.
Etiopie 2018
Při této cestě jsme se seznámili s rodinou Dukamo. Kávu z jejich závodu Keramo od té doby pražíme každý rok.
Bavilo by vás spojit svůj život s kávou?
Neustále hledáme nové talenty do týmu, pokud se vám naše práce líbí, určitě se mrkněte na hledané pozice, nebo nám o sobě dejte vědět.
#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!