Květinová elegance s rozmanitou ovocnou chutí. První sklizeň hybridní odrůdy Obata z naší oblínené farmy Vara Blanca přináší jemné tóny fialek, šťavnatou sladkost malin a svěžest pomerančů. Výjimečná káva, která spojuje inovaci, rodinnou tradici a unikátní terroir kostarického Tarrazú.
Každý rok se v pražírně nemůžeme dočkat příjezdu kávy z farmy Vara Blanca. Tato káva je důkazem, že dlouhodobé vztahy s farmáři přinášejí výjimečné výsledky. Rodina Marín pěstuje kávu s neuvěřitelnou pečlivostí a láskou – každý člen rodiny se podílí na sklizni i na zpracování, které probíhá přímo na jejich farmě.
Poprvé máme možnost ochutnat odrůdu Obata v naturálním zpracování, které zvýrazňuje její sladkost a komplexitu.
Hmotnost
Detaily
Kávy Nordbeans potěší především fanoušky moderních, světle pražených káv s ovocnou chutí. Rozdělujeme je pražením na kávy na espresso a na přípravu filtrované kávy.
Pokud to zatím nezní jako váš šálek kávy, nechte si od nás poradit v průvodci výběrem.
Detaily
- Řada Nordbeans
- Příprava Filtr, Aeropress, Frenchpress, Chemex, Batch brew
- Chuť Sladká, Ovocná, Květinová
- Charakteristika Fialky – Pomeranč – Maliny
- Intenzita těla
Bohaté
- Intenzita kyselosti
Vyšší
- Farmář Mario Marín
- Zpracování Naturální
- Odrůda Obata
- Původ Kostarika
- Lokalita Santa María, Tarrazú
- Farma Vara Blanca
- Nadm. výška 1500 m n.m.
- Složení Pražená zrnková káva
- Stupeň pražení Světlé - Nordbeans
-
Výrobce / Dodavatel
Nordbeans
Výrobce
NORDBEANS s.r.o.
Nákladní 431, 460 07 Liberec, Czech Republic
info@nordbeans.cz
www.nordbeans.cz (všechny produkty)
Příprava
Příprava
- Káva 16 g
- Voda 250 ml
- Teplota 92 °C
- Čas 2:20 min
- Vara Blancu meleme spíše na hrubo: 26 clicků na Timemore Chestnut, 8 na Fellow Opus nebo 9 na EK43.
Přípravu rozdělujeme do dvou rychlých nálevů po 100 a 150 ml.
1. 50 g krouživým, 50 g do středu
Čas: 0:00-0:10
2. 100 g krouživým, 50 g do středu
Čas: 0:50-1:00
Celkový čas extrakce by se měl pohybovat mezi 2:10 a 2:30 min.
Tip našeho baristy
K přípravě vždy doporučujeme používat filtrovanou vodu, váhu a čerstvě namletou kávu.
Na přípravu filtrované kávy v Nordbeans používáme April brewer. Pomáhají nám lehce docílit rovnoměrné extrakce, plné chuti a vysoké sladkosti.
Farma
Vara Blanca
Kostarika








Mario Marín
Mario Marín a jeho bratři jsou třetí generací farmářů, kteří s maximální péčí spravují farmu Vara Blanca. Mario je také majitelem Microbeneficio Vara Blanca, což mu umožňuje kompletní kontrolu nad zpracováním kávy. Díky jeho preciznosti patří jejich loty mezi nejlepší v regionu Tarrazú. Úzká spolupráce s farmáři, jako je Mario, nám umožňuje každoročně vybírat ty nejzajímavější mikro-loty – a letos se do výběru dostala právě tato výjimečná naturální Obata.
Výběr kávy
S úsměvem na tváři vzpomínáme, když nám Mariova maminka ukazovala, jak se na zahradě místo jejích záhonů zjevily africké postele na sušení třešní. Mario a jeho bratři jsou třetí generací rodinné farmy a patří tak k nové generaci vzdělaných farmářů, kteří se drží rodinné tradice pěstování kávy, ale přinášejí moderní podněty odpovídající na trendy ve světě výběrové kávy.
Farma
Farma Vara Blanca funguje v souladu s přírodou díky využívání agrolesnických systémů a ekologických přístupů k pěstování kávy. Stromy poskytující stín pomáhají udržovat stabilní mikroklima, což prospívá růstu kávovníků a zároveň podporuje biodiverzitu. Díky tomu zde prosperují i opylovači, kteří zajišťují lepší výnosy a kvalitu kávových třešní.

Lokalita
Santa María, zasazená do regionu Tarrazú, je oblast s jedinečnými přírodními podmínkami – vysoká nadmořská výška, chladné noci a bohatá sopečná půda poskytují prostředí pro pěstování výběrové kávy. Díky blízkosti zalesněných oblastí se zde přirozeně podporuje biologická rozmanitost a ekosystém prospěšný pro růst kávovníků a dalších plodin. Kromě kávy se v regionu pěstuje i zelenina a ovoce, což posiluje soběstačnost místní komunity a přispívá k udržitelnému zemědělství.

Zpracování
Kávové třešně se suší celé na afrických postelích přímo před domem Mariovy rodiny. Díky tomu mají po celou dobu zpracování absolutní kontrolu nad procesem fermentace i sušení, které jsou pro vybalancovaný výsledek klíčové. Díky tomu si totiž káva zachovává maximální sladkost, ovocnost a plnost.

Charakter
Vara Blanca přináší hluboký a elegantní chuťový zážitek. Vůně je intenzivně květinová, s výraznými tóny fialek a jemnou sladkostí tropického ovoce. Chuťový profil je plný a komplexní – na začátku dominují šťavnaté maliny a pomeranče, které se postupně rozvíjejí do jemných fialkových tónů a dlouhé, sladké dochuti. Při chladnutí káva získává ještě větší hloubku, zvýrazňuje se citrusová acidita a náznaky cukrové třtiny.
Každá naše káva prošla pozoruhodnou cestou.
Začíná u pracovitých farmářů. Ti do ní promítají roky píle a zkušeností. Potkává desítky nadšených lidí, kteří s neochvějným nasazením hledají její plnou krásu. Užijte si s lehkostí poslední kroky její znamenité cesty ve vašem šálku.
#NordbeansStories
Blog
Příběhy z cest, rozhovory, aktuální dění i tipy a triky na přípravu kávy. To a mnohem víc najdete na blogu Nordbeans.
Blog

Poznejte nové logo a vizuální styl Nordbeans
Minulý pátek vyšla nová hvězda. Představili jsme nové logo a vizuální styl. Máme velkou radost, že spousta z vás u toho byla s námi. Pro ty z vás, kterým se to nepodařilo, jsme připravili Q&A.
Přečíst
Jaká je cesta kávového zrna z kolumbijské farmy Cocondo Orgánico až do vašeho šálku a kolik se za ni na všech zastávkách platí? To vše a mnohem více v novém blogovém příspěvku. Cocondo pro nás představuje velmi významnou kávu. Farmáře Luise Emilia poznal náčelník Martin před lety při své první návštěvě Kolumbie.
Přečíst#Liberec #Nordbeans
@nordbeans
Sledujte nás na každém kroku, ať vám nic od Nordbeans neunikne!